projevVážené dámy, vážení pánové, milí krajané, přátelé,
velmi ráda bych Vás všechny srdečně pozdravila a především Vám poblahopřála ke 20. výročí založení Českého spolku na Slovensku. Dovolte mi, abych připojila pár slov.
Jedním z důležitých – a možná nejdůležitějších – cílů Vašeho spolku je podíl na péči o výjimečné vztahy mezi Českou a Slovenskou republikou. Česko-slovenské vztahy vždy byly velmi dobré a jsou velmi dobré i v současnosti. Díky kulturní a jazykové blízkosti a několik desetiletí trvajícímu spolužití v jednom státě mají naše vzájemné vztahy výjimečný charakter a je na nás všech, aby tomu tak bylo i v budoucnu.
S ohledem na společné česko-slovenské dějiny je právě letošní rok velmi důležitý. Letos slavíme řadu významných kulatých česko-slovenských výročí – například 100 let od založení česko-slovenských legií; 70 let od Slovenského národního povstání, 70 let od začátku osvobozování Československa či 25 let od Listopadu 1989.

Pokud jde o výjimečnost česko-slovenských vztahů, je výborné, že oba naše národy si stále zůstávají blízké, že si máme stále co nabídnout a že se můžeme navzájem obohacovat. A že – i pokud jde o kulturní výměnu – dál rozvíjíme společné pevné základy z minulosti.
Jsem ráda, že jste mě pozvali na Vaši oslavu 20. výročí založení Českého spolku na Slovensku. Jedna z mých prvních cest coby velvyslankyně vedla z Bratislavy právě sem za Vámi do Košic, kde jsem se setkala s některými z Vás. A dnes mám příležitost setkat se s českými krajany z dalších slovenských měst.
Velmi mě těší, že dnes mohu být s Vámi.
Ještě jednou děkuji za pozvání na dnešní hezký večer.
Oceňuji, co jste za 20 let vykonali, a přeji Českému spolku mnoho krásných a užitečných aktivit do budoucna.

error: Obsah je chránený!!